Město Česká Kamenice
Návrh usnesení
12. Zastupitelstva města
konaného dne 24.4.2024

Nabývání hmotné nemovité věci nebo práva stavby obcí v dražbě, ve veřejné soutěži o nejvhodnější nabídku nebo jiným obdobným způsobem

I. Zastupitelstvo města udělilo

pravomoc Radě města, dle § 85, odst. n, Zákon o obcích č. 128/2000 Sb., k účasti nabytí hmotné nemovité věci nebo práva stavby obcí v dražbě, ve veřejné soutěži o nejvhodnější nabídku nebo jiným obdobným způsobem.

II. Zastupitelstvo města stanovilo

částku do výše 500.000 Kč.




Jiří Šulc
vedoucí odboru
Lucie Honzíková
Referentka odboru SMM
Předkladatel:Šulc Jiří
Zpracovatel:Lucie Honzíková, ODBOR SPRÁVY MAJETKU MĚSTA
Vyjádření:
Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

Rada města Česká Kamenice, předkládá Zastupitelstvu města návrh na pověření Rady města k účasti nabytí hmotné nemovité věci nebo práva stavby obcí v dražbě, ve veřejné soutěži o nejvhodnější nabídku nebo jiným obdobným způsobem.

 

Vzhledem k tomu, že Úřad v zastupování státu ve věcech majetkových nebo jiné sledované instituce (SPÚ,..) nabízejí pozemky, které mají strategické umístění, anebo pozemky, které jsou pro město lukrativní a využitelné, avšak nejsou možné převést bezúplatně, Rada města navrhuje Zastupitelstvu, aby zastupitelstvo Radu města pověřilo k účasti nabytí hmotné nemovité věci nebo práva stavby obcí v dražbě, ve veřejné soutěži o nejvhodnější nabídku nebo jiným obdobným způsobem. Důvodem uvádí, že vzhledem k termínům zasedání ZM, by nebylo možné se k některým nabídkám přihlásit.

 

Nabídky institutů by byly individuálně předkládány Radě města, která by určila, zdali je nabídka pro město lukrativní, dále by pak určila dražitele a maximální částku, do které by se nemovitost dražila. Většinou by se jednalo o pozemky. 

 

Navrhovaná maximální částka ke schválení je do výše 500.000 Kč.

 

Momentálně se jedná například o pozemek p. č. 2624, v katastrálním území Česká Kamenice, který nabízí ÚZSVM ve své elektronické aukci. Jedná se o pozemek v Horní Kamenici, u Hrnčířského kamene, za viaduktem, které by město rádo nabylo do vlastnictví, a to vzhledem k připravované turistické a cyklistické trase. Tento pozemek by bylo možné využít třeba na výstavbu odstavné plochy a nebo zázemí pro trasu. Tento pozemek nelze bezúplatně převést neboť se jedná o vodní tok a dle ÚPN-SÚ se jedná o stabilizovanou plochu vodní a vodohospodářskou. Ve skutečnosti se na pozemku žádný vodní tok nenachází a jedná se o travní porost, porostlý náletovými dřevinami, avšak bezúplatné převody se řídí územním plánem. 

 

Odkaz na aukci zde: https://www.nabidkamajetku.cz/Home/Detail/6747.

 

K tomuto bodu se nevážou žádné přílohy. 

Materiál obsahuje:
Materiál projednán:
Přizváni: